Een voetbal loze zomer? Welnee, op 6 juli 2022 begint in Engeland het 13e Europees kampioenschap voetbal voor vrouwen. Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal is de titelhouder en is uiteraard ook in Engeland van de partij. NL Kansspel blikt vooruit. Wie zijn de kanshebbers? Hoe zit het met de odds? En bij welke Nederlandse bookmakers kan je inzetten? Kortom, alles over wedden EK 2022Het toernooi

Zoals gezegd begint het EK 2022 op woensdag 6 juli 2022. De finale wordt zondag 31 juli 2022 op het heilige gras van Wembley gespeeld. Er doen 16 landen mee aan het EK. Naast het gastland Engeland en Oranje zijn dat: België, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, IJsland, Italië, Noord-Ierland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Spanje, Zweden en Zwitserland.

Aanvankelijk was Rusland gekwalificeerd voor het eindtoernooi. Vanwege de inval in Oekraïne is besloten de Russische ploeg uit te sluiten van de eindronde. Portugal mag nu als verliezend play-off finalist de plek van Rusland innemen. Noord-Ierland debuteert op een eindtoernooi voor vrouwen.

Het toernooi stond oorspronkelijk gepland voor 11 juli tot en met 1 augustus 2021. Vanwege de coronapandemie verplaatste de UEFA het toernooi met één jaar naar de periode van 6 tot en met 31 juli 2022.

Tijdens dit eindtoernooi zal, voor het eerst bij het EK vrouwenvoetbal, gebruik worden gemaakt van een videoscheidsrechter (VAR) en doellijntechnologie.

Speelschema EK 2022

De groepswedstrijden worden gespeeld tussen woensdag 6 juli en maandag 18 juli. De openingswedstijd wordt gespeeld tussen gastland Engeland en Oostenrijk.

De groepswedstrijden van Nederland:

  • zaterdag 9 juli    Nederland – Zweden
  • woensdag 13 juli    Nederland – Portugal
  • zaterdag 17 juli     Zwitserland – Nederland

De kwartfinales gaan tussen de nummers 1 en 2 van elke poule. De winnaar van poule A speelt tegen de nummer 2 van poule 2 etc. Als Oranje groepswinnaar wordt dan speelt het tegen de nummer 2 uit poule D (Frankrijk, Italië, België, IJsland).

De winnaars van de kwartfinale spelen vanzelfsprekend in de halve finale (26 en 27 juli). De finale staat gepland voor zondag 31 juli op Wembley. De overige wedstrijden worden gespeeld in de speelsteden: Manchester, Rotherham, Brighton, Milton Keynes, Brentford, Sheffield, Southampton en Wigan.

De kanshebbers – wedden EK 2022 outright

Euro 2022 voor vrouwen is met recht een open toernooi. Zes landen hebben vrijwel evenveel kans op de eindoverwinning als we de wedmarkt mogen geloven. Spanje, Engeland, Frankrijk, Nederland, Duitsland en Zweden staan allemaal lager dan een tientje. De Spaanse vrouwen zijn licht favoriet. Onze Oranje leeuwinnen staan daar vlak achter, en hebben zeker kans op de titel. Net als de vorige editie trouwens!

Een blik op de historie leert dat Duitsland verreweg het meest succesvolle land is. De Duitse vrouwen wonnen achtmaal de titel. Noorwegen won tweemaal, Zweden en Nederlands allebei eenmaal.  

De kanshebbers – wedden EK 2022 groepswinnaars

Bij grote voetbaltoernooien is inzetten op wie de groep (poule) wint vaak een aardige bet. Op voorhand lijken de kaarten al geschud, wat ook vaak is af te lezen aan de wedmarkt. Echter, het zal niet voor het eerst zijn dat de winnaars van de groepen aan het eind van de eerste ronde toch echt heel anders zijn dan dat de bookmakers hebben voorspeld. Wat we wel kunnen vaststellen is dat elke poule bestaat uit 2 grote kanshebbers en 2 outsiders.

Waar kan ik de wedstrijden van het EK 2022 zien?

Je hoeft niets te missen van het EK 2022 want de NOS zendt alle wedstrijden live uit. De duels worden verspreid over de zenders NPO 1, NPO 2 en NPO 3. Dus check op de dag zelf even op welke zender de wedstrijd die jij wilt zien wordt uitgezonden. Ben je meer liefhebber van Engels commentaar? Dan kan je ook bij de BBC terecht.

Phone Number Validation