wedden op de Grand National

 

De Grand National is een van de meest iconische en prestigieuze paardenraces ter wereld. Elk jaar komen liefhebbers en fans van paardenraces samen op Aintree Racecourse in Liverpool om getuige te zijn van de spanning en sensatie van de ultieme paardenrace: de Grand National. Leer alles wat je moet weten over wedden op de Grand National, ‘s werelds beroemdste paardenrace.

Met zijn lange en legendarische geschiedenis is de Grand National synoniem geworden voor het paardenwedevenement bij uitstek. De race trekt dan ook duizenden toeschouwers en wedders. Als je nieuw bent met wedden op paardenraces of meer wilt weten over weddenschappen op de Grand National, dan zal deze uitgebreide gids jou voorzien van alle informatie die je nodig hebt voor je eerste weddenschap op de Grand National. Door gewinterde paardenwedders zijn natuurlijk ook van harte welkom om verder te lezen.

Wat is de Grand National?

Voordat we ingaan op het wedden eerst nog even stilstaan bij wat de Grand National eigenlijk is. De Grand National is een steeplechase die jaarlijks in begin april plaatsvindt op Aintree Racecourse in Liverpool, Engeland. De editie van 2023 is op zaterdag 15 april. De race wordt gelopen over een afstand van ruim 7 kilometer (4 mijl en 2½ furlongs) en bevat een reeks uitdagende hindernissen, waaronder de beroemde Becher’s Brook, Canal Turn en Foinavon. In totaal moeten de paarden en jockeys maar liefst 30 hindernissen beslechten. De Grand National wordt beschouwd als een van de zwaarste paardenraces ter wereld en is een ware test voor het vermogen en uithoudingsvermogen van paard en jockey.

Wedden op de Grand National: hoe het werkt

Als je geïnteresseerd bent in het wedden op de Grand National, is het essentieel om de basis van het wedden op paardenraces te begrijpen. Bij paardenraces kun je weddenschappen plaatsen op de uitkomst van een race, ofwel door het paard te kiezen waarvan je denkt dat het zal winnen of door te wedden op meerdere paarden die bij de besten van de race zullen finishen.

Je kunt weddenschappen plaatsen op de renbaan zelf of bij (online) bookmakers. In Nederland kan je op de Grand National wedden via een aantal online bookmakers of bij een van de verkooppunten van ZEturf, de legale totalisator in Nederland.  Aangezien Aintree in het Verenigd Koninkrijk ligt valt wedden op de renbaan voor ons Nederlanders af.

Bij het wedden op de Grand National is het belangrijk om rekening te houden met factoren als de vorm van het paard, de ervaring van de jockey en de omstandigheden op de dag van de race.

Tips voor Wedden op de Grand National

Als je succesvol wilt wedden op de Grand National, is het cruciaal om een solide strategie te hebben. Hier zijn enkele top tips om je op weg te helpen:

Doe je onderzoek: voordat je een weddenschap plaatst op de Grand National, is het essentieel om onderzoek te doen. Lees je in over de paarden en jockeys die meedoen, en houd hun vorm in de aanloop naar de race in de gaten. Je kan hiervoor gratis informatie ophalen op de webpagina’s van de Nederlandse bookmakers als bet365 en ZEturf. Je kan ook terecht bij een Engelse online paardenkrant.

Vergelijk de quotering (odds): de odds kunnen een nuttig hulpmiddel zijn bij het wedden op de Grand National. Zorg ervoor dat je de odds vergelijkt die door verschillende bookmakers worden aangeboden en zoek naar zogeheten value bets. De ene bookmaker geeft je bijvoorbeeld hogere odds dan de ander.

Controleer de omstandigheden: de Grand National is een veeleisende race, en de omstandigheden op de dag zelf kunnen een grote invloed hebben op de uitslag. Zorg ervoor dat je de weers- en baanomstandigheden controleert voordat je jouw weddenschap plaatst. Het ene paard loopt bijvoorbeeld beter in de blubber dan de ander. Check hiervoor de Engelse Racing Post.

Ken het parcours: Aintree Racecourse staat bekend om zijn uitdagende hindernissen, dus het is essentieel om de lay-out van het parcours te begrijpen voordat je wedt op de Grand National. Maak jezelf vertrouwd met de hindernissen, zoals Becher’s Brook en Foinavon, en bedenk hoe deze de prestaties van de paarden kunnen beïnvloeden.

Wilde gok: de race staat bekend om zijn onvoorspelbare uitkomsten. Dus schaam je niet om bijvoorbeeld jouw geluksgetal, de leukste paardennaam of de mooiste kleuren (van de buis van de jockey) te kiezen. Er doen 40 paarden mee, dus het woord loterij is best op zijn plaats. Van de miljoenen mensen die jaarlijks op de Grand National wedden is wellicht 5% een doorgewinterde paardengokker.

Populaire weddenschappen voor de Grand National

Er zijn verschillende populaire gokopties als het gaat om de Grand National. Hier zijn enkele van de meest populaire opties. De mogelijke winstindicatie is gebaseerd op de uitbetalingen van de afgelopen 20 jaar.

Winnend weddenschap: winnend is het eenvoudigste type weddenschap. Je kiest een paard dat de race moet winnen. Simpeler kan niet. Mogelijke winst: tussen de 6 en 66 euro.

Plaats weddenschap: plaats is eveneens een eenvoudige bet. Je kiest een paard dat in de race bij de eerste vier finisht. Sommige bookmakers betalen de plaats weddenschap ook uit als jouw paard vijfde of zesde wordt. Check de voorwaarden voor de plaats weddenschap goed voordat je inzet.  Mogelijke winst: tussen de 2 en 10 euro.

Winnend-Plaats weddenschap: een Winnend-Plaats bet is een combinatie van een winnend weddenschap en een plaats weddenschap. Je wedt op een paard om ofwel de race te winnen ofwel in de top vier (of 5 of 6) te eindigen. Je speelt dus twee weddenschappen in één. Mogelijke winst: tussen de 8 en 78 euro.

Duo weddenschap: een weddenschap waarbij je voorspelt welke twee paarden als eerste en tweede eindigen. Mogelijke winst: tussen de 50 en 350 euro.

Trio weddenschap: bij een trio bet wed je op de uitkomst van de race waarbij je de exacte finish van de eerste drie paarden voorspelt. Mogelijke winst: tussen de 200 en 2.000 euro.

Ante-Post Weddenschap: een ante-post weddenschap bestaat uit het plaatsen van een weddenschap op de Grand National ruim voor de race. Dit type weddenschap kan betere kansen bieden, maar er is een groter risico omdat het paard waarop u wedt misschien niet eens meedoet. Maar mocht je een mogelijke deelnemer aan de Grand National een paar weken voordat de race plaatsvindt op je netvlies hebben, dan is ante-post echt iets voor jou.

bet365 staat erom bekend aantrekkelijke ante-post odds aan te bieden.

De 40 deelnemers aan de Grand National 2023

De hamvraag: welk paard(en) kies je om op te wedden

Het kiezen van een paard om op te wedden kan een uitdaging zijn, vooral als je nieuw bent in de wondere wereld van de paardenraces. Maar niet getreurd, hier zijn enkele tips om je te helpen bij het maken van je keuze:

  • De vorm van het paard: de recente prestaties van het paard is een van de belangrijkste factoren om te overwegen bij het wedden op de Grand National. Kijk vooral naar paarden die goed hebben gepresteerd in recente races en een goede staat van dienst hebben over vergelijkbare afstanden. Een paard dat al eens eerder heeft meegedaan aan de Grand National is zeker een pré.
  • Ervaring van de jockey: de ervaring en het succes van de jockey in eerdere Grand National races kan ook van invloed zijn op de prestaties van een paard. Kijk naar de staat van dienst van de jockey en hoe hij heeft gepresteerd in eerdere Grand Nationals. Het moet wel gezegd worden dat alle deelnemende jockeys echte professionals zijn.  
  • Gewicht van het paard: het gewicht van een paard in de Grand National kan ook van invloed zijn op zijn prestaties. Het paard met het laagste startnummer (1) draagt het meest gewicht. Dus de paarden met een hoog startnummer (30 tot 40) hebben het minste gewicht mee te torsen. Omdat de Grand National een zogeheten handicap race is krijgen alle paarden een bepaald gewicht toegewezen. Hoe beter het paard hoe meer gewicht. Zodoende hebben alle paarden evenveel kans. Theoretisch!
  • Springvermogen van het paard: de Grand National staat bekend om zijn uitdagende hindernissen, dus het is essentieel om de springkwaliteit van een paard te overwegen. Zoek naar paarden met een goed record over hindernissen en een bewezen trackrecord in steeplechases.

Veel gestelde vragen

Waar kan ik de Grand National zien?

De race wordt uitgezonden op de Engelse zender ITV. Omdat deze zender in Nederland niet in het kabelpakket zit ben je aangewezen op websites die ITV, veelal illegaal, doorgeven. Een beter idee is om bij de bookmaker waar je de weddenschap hebt gedaan de race bekijken. Wanneer je inzet op een paardenrace kan je bij alle Nederlandse bookmakers gratis de race zien.

Hoelang duurt de Grand National?

De race duurt ongeveer 9 minuten. Het record is in handen van het paard Mr Frisk: 8 minuten en 47 seconden. De afstand van ruim 7 kilometer is niet mis. Hetzelfde geldt voor de 30 hindernissen. De Grand National wordt overigens vaak door twee commentatoren verslagen. De verslaggevers doen om de beurt een “kilometer” verslag. En juich niet te vroeg. De deelnemers moeten twee rondes afleggen. Dus het peloton passeert de finish ook twee keer!

Wat is het prijzengeld van de Grand National?

De eigenaar van het winnende paard ontvangt 500.000 pond (€ 570.000). Zowel de winnende trainer als de winnende jockey ontvangen van de eigenaar een percentage van het prijzengeld. Meestal rond de 7-8%.

Conclusie

De Grand National is een van de beroemdste paardenraces ter wereld en een spannend evenement voor zowel paardenracefans als gokkers. Met een rijke geschiedenis en een uitdagend parcours biedt de Grand National een unieke en spannende wedervaring. Of je nu nieuw bent met wedden op paardenraces of een doorgewinterde pro, de Grand National zal je grijpen en niet meer loslaten. Vergeet niet om je onderzoek te doen, de kansen te overwegen en je paard(en) verstandig te kiezen om je winst te maximaliseren.

Phone Number Validation