De grootste honkbalcompetitie van de wereld, Major League Baseball (MLB), gaat elke jaar in de eerste week van april van start. Het seizoen eindigt in oktober met de World Series. Met een lang seizoen met elke dag meerdere wedstrijden is de MLB uitermate geschikt om op te wedden. De Nederlandse bookmakers zijn er al klaar voor want de eerste wedmarkten zijn geformeerd. Tijd om het wedden op MLB nader te bekijken.

Seizoen MLB 2022

Het was enige tijd onduidelijk wanneer het Amerikaanse honkbalseizoen van start gegaan. Zoals niet ongebruikelijk in het Amerikaanse sportwezen stonden spelers en de teameigenaren recht tegenover elkaar. De lucht is inmiddels geklaard en iedereen is er klaar voor. De voorbereiding (spring training) werd ingekort en op 7 april 2022 wordt de eerste bal gegooid in het MLB-seizoen 2022. In totaal speelt elke team maar liefst 162 wedstrijden. Genoeg te wedden dus!

De twee divisies van MLB

Major League Baseball is de organisatie die de competitie organiseert. In tegenstelling tot onze Europese voetbalcompetities, waar alle clubs uit het hele land in 1 competitie spelen, is het in de VS iets anders geregeld. De MLB bestaat uit twee divisies: de American League en de National League. Elke divisie is weer onderverdeeld in drie “conferences”: East, Central en West. De winnaar van de American League speelt uiteindelijk de finale van de algehele competitie tegen de winnaar en de National League. En dan doen ze in de welbekende World Series.

wedden op MLB

Maar voordat de World Series in oktober gespeeld worden, nemen 30 teams (29 uit de VS en 1 uit Canada) het tot in den treure tegen elkaar op. Zoals gezegd 162 wedstrijden in krap 6 maanden tijd. Dat houdt in vrijwel elke dag een wedstrijd dus!

De kanshebbers seizoen 2022: wedden op MLB

De Nederlandse bookmakers hebben hun quoteringen inmiddels bekend gemaakt. De Dodgers uit Los Angeles zijn bij alle bookmakers veruit favoriet. Het sterren ensemble met onder andere Mookie Betts, Trea Turner en Freddy Freeman staan rond de 5.50 – 6.00. Daarachter volgt de rest op gepaste afstand. Tweede favoriet is het enige Canadese team: Toronto Blue Jays. Een team dat makkelijk een homerun slaat, maar qua pitching wat minder is. Achter de Blue Jays is het dringen geblazen. De bookmakers zijn onderling verdeeld voor wat betreft de kansen van de andere teams.

Beste bookmakers voor wedden op MLB

Positie
Casino / Sportsbook
Bonus
Score
Naar de site

Wedden op MLB: 5 dingen waar moet je op letten

Elke sport heeft zo zijn eigen typische eigenschappen. Honkbal is daarop geen uitzondering.

1. Let op wie er op de heuvel staat

Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor de pitchers. De werper is zeer bepalend voor de wedstrijd en dus ook voor de quotering van een wedstrijd. Veel meer dan bijvoorbeeld een spits bij een voetbalwedstrijd.

Een startende pitcher gooit meestal tussen de 5 en 7 innings, en heeft dus het merendeel van de wedstrijd de sleutel in handen. Wanneer je inzet op een honkbalwedstrijd is het dus van zeer groot belang dat je weet wie er op de heuvel staat. Toppitchers houden het over het algemeen ook langer vol dan de mindere goden.

Het kan dus ook best voorkomen dat een ploeg als Los Angeles Dodgers in een bepaalde wedstrijd niet de favoriet is. Simpelweg omdat de pitcher van de tegenstander een zogeheten Ace is. Een toppitcher van uitzonderlijke kwaliteit.

2. Vlak nooit een team helemaal uit

Hoewel een aantal MBL-teams boven de rest uitsteekt (zie overzicht winnaar World Series) kan je geen enkel team uitvlakken. De twee slechtste teams uit het seizoen 2021, Arizona Diamondbacks en Baltimore Orioles, wonnen allebei nog altijd 52 wedstrijden. Dus schrijf nooit een team op voorhand af.

3. Thuisvoordeel is verwaarloosbaar

Een honkbalstadion is geen voetbalstadion. De honkbalfans komen weliswaar in groten getale naar het stadion, echt luidruchtig zijn ze vrijwel nooit. Een honkbalwedstrijd is vooral een sociale aangelegenheid, die ook nog eens lang duurt. Drie uur voor een wedstrijd is aan de korte kant! Amerikaanse fans komen om te ouwehoeren, eten, drinken en af toe joelen. Er is in ieder geval geen sprake van een 12e, eh 10e man.

4. Het ene stadion is het andere niet

De afmetingen van een honkbalstadion moeten weliswaar voldoen aan bepaalde standaarden, maar in de VS wijkt de vormgeving van de velden nogal af. Dit betekent dat sommige stadions te boek staan als pitcher-friendly (de weg naar een homerun is lang) en andere weer als homerun walhallas (zelf jij en ik slaan die bal er nog wel uit).

Ook kan de ligging een rol spelen. De Rockies spelen bijvoorbeeld op grote hoogte in Colorado. IJle lucht betekent dat de bal wat makkelijker door de atmosfeer vliegt. Grotere kans op honkslagen en homeruns dus. Andere stadions liggen aan de kust en kunnen soms last hebben van aanlandige wind. Dat heeft ook zo z’n invloed op de vlucht van de bal.

Vriendelijke stadions (veel runs!): Coors Field (Colorado Rockies), Miller Park (Milwaukee Brewers), Comerica Park (Detroit Tigers), Fenway Park (Boston Red Sox) en Great American Ballpark (Cincinnati Reds).

Onvriendelijke stadions (weinig runs): PNC Park (Pittsburgh Pirates), Safeco Field (Seattle Mariners), Dodger Stadium (Los Angeles Dodgers), Progressive Field (Cleveland Guardians) en Citi Field (New York Mets).

5. It ain’t over till the fat lady sings

Een honkbalwedstrijd in de MLB duurt minimaal 9 innings. En dus heeft elk team tot en met de laatste pitch kans om te scoren. Omdat bij honkbal de punten snel bijeen kunnen worden geslagen is het zaak om nooit te vroeg te juichen. Let dus op als je besluit een bet vroegtijdig te cashen (cashout). Het zal niet voor het eerst zijn dat een wedstrijd in de 9e inning volledig kantelt.

Wedden op MLB – meest voorkomende weddenschappen

De meeste bookmakers bieden een flink aantal verschillende MLB-weddenschappen aan. Sommige liggen voor de hand, anderen zijn zeer specifiek. We zetten er een aantal op een rijtje

Winnaar wedstrijd (money line)

De money line is vergelijkbaar met de rechttoe rechtaan 1-2 weddenschap. Wie wint de wedstrijd? Omdat de pitcher een belangrijke rol speelt, wordt de money line bet voor een groot gedeelte beïnvloed door wie er werpen. Werpt een Ace bij het ene team en een matige pitcher bij het andere team zullen de odds voor een money line bet ver uit elkaar liggen. De favoriet staat dan op 1.20 en de ander op 5.80.

Winnaar wedstrijd (handicap)

Deze bet is ook vergelijkbaar met een 1-2 weddenschap. Alleen wordt er een handicap toegevoegd. Het favoriete team krijgt een negatieve handicap, de outsider van de twee krijgt een positieve handicap. Hierdoor worden beide teams door de bookmaker in evenwicht gebracht. Je krijgt dan ook odds die vaak wat dichter bij elkaar liggen dan bij money line odds. Omdat extreem lage odds (odds tussen 1.01 of 1.20) niet voorkomen bij handicap weddenschappen is deze vorm van match betting populairder dan money line weddenschappen.

Totaal aantal runs

Het voorspellen van het totaal aantal runs dat in de wedstijd door beide team wordt gescoord is eveneens een populaire weddenschap. Hou bij deze bet goed in de gaten in welk stadion gespeeld wordt. Zoals gezegd, is het ene stadion het andere niet. Bij totaal aantal runs geeft de bookmaker jou de vraag: meer of minder dan xx runs in de wedstrijd. Het genoemde aantal runs kent altijd een halve run. Op deze manier kent deze bet geen gelijkspel. Halve runs komen namelijk niet voor in het honkbal!

Andere weddenschappen

Je komt bij de verschillende Nederlandse bookmakers nog vele andere bets tegen. Bij de ene wat meer dan de anderen, maar 20 verschillende weddenschappen is eerder regel dan uitzondering. Enkele voorbeelden: aantal homeruns, winnaar na 5 innings, aantal strike-outs, aantal stolen bases etc.

World Series winnaars laatste 10 edities

De Amerikaanse sport staan erom bekend dat elk team ooit weleens kans maakt op een titel. En gelet op onderstaand lijstje zou dat heel goed kunnen. Vrijwel elk jaar een andere MLB World Series als winnaar. Slechte teams zijn er eigenlijk niet. De minst presterende teams winnen vaak nog zo’n 35% van hun wedstrijden. Dat maakt honkbal vaak meer onvoorspelbaar dan andere sporten.

2012: San Francisco Giants

2013: Boston Red Sox

2014: San Francisco Giants

2015: Kansas City Royals

2016: Chicago Cubs

2017: Houston Astros

2018: Boston Red Sox

2019: Washington Nationals

2020: Los Angeles Dodgers

2021: Atlanta Braves

Meeste World Series overwinningen aller tijden

New York Yankees     27       

St. Louis Cardinals      11       

Boston Red Sox          7         

New York Giants        5         

Cincinnati Reds          5         

Los Angeles Dodgers  5         

Philadelphia Athletics 5

Pittsburgh Pirates      5

Detroit Tigers              4         

Oakland Athletics       4         

Phone Number Validation