Wedden op paarden

wedden op paarden

 

Wat is wedden op paarden?

Wedden op paarden is een unieke combinatie van live sport en gokken. Het wedden maakt het kijken naar een paardenrace nog spannender! Eerlijkheidshalve gaat paardensport en wedden dusdanig hand in hand dat het beleven van een paardenrace zonder een weddenschap een stuk minder leuk is! Sinds de invoering van de nieuwe Wet Kansspelen op Afstand kan je in Nederland bij drie websites terecht voor wedden op paarden: ZEturf, bet365 en Unibet.

De eerste weddenschap op een paardenrace vond plaats in …. 1780! Da’s ver voor de eerste bet op een voetbalwedstrijd. De eerste weddenschap op een paardenrace bleek een gebeurtenis van grote betekenis. De race in 1780 werd vernoemd naar Edward Smith-Stanley, oftewel de 12e Graaf van Derby. Kortom, de Derby was geboren. Vandaag de dag worden in verschillende landen nog steeds races georganiseerd die de naam Derby dragen. Ook in Nederland!

UITGEBREIDE ANALYSE: WIE IS DE BESTE NEDERLANDSE ONLINE BOOKMAKER VOOR WEDDEN OP PAARDEN?

Hoe kan ik wedden op paarden?

Fixed odds
De “traditionele” Engelse bookmaker met zijn fixed odds

Wedden op paardenraces kan op verschillende manieren: via de zogeheten totalisator methode, via vaste quoteringen (fixed odds) of via een betting exchange. Deze keuze geeft jou als wedder in principe drie mooie opties. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Sinds kort kan je in Nederland via verschillende manieren wedden op paarden. De nieuwe wet Kansspelen op Afstand zorgt ervoor dat ook via vaste quoteringen en betting exchange op op paarden gewed kan worden. Zo kan je nu inzetten op Franse en Zweedse races tegen vaste quoteringen. Ook bieden Nederlandse sportsbooks vaste quoteringen aan op toekomstige koersen zoals Prix d’Amerique of Elitloppet.

Waar kan ik in Nederland wedden op paarden?

Online wedden op paarden kan je in Nederland sinds de invoering van de nieuwe wet in theorie bij alle wedaanbieders. In de praktijk zijn het er slechts enkele, drie om precies te zijn: ZEturf, bet365 en Unibet. Deze online goksites bieden elke dag een zeer ruim aanbod van weddenschappen op paardenraces aan. Vanaf het middaguur tot in de kleine uurtjes kan je bij deze aanbieders wedden op paardenraces uit de gehele wereld. Alle races zijn via een livestream gratis te volgen.

 

Beste Nederlandse online wedaanbieders wedden op paarden
NLKansspel analyseerde onafhankelijk de drie Nederlandse goksites (ZEturf, bet365 en Unibet) die wedden op paarden aanbieden. Wie steekt boven de rest uit? NLKansspel zet alles op een rij en geeft inzicht bij welke site je het beste kan spelen. De uitgebreide analyse vind je hier.

Welke soorten paardenraces zijn er?

De paardenraces zelf vind je in alle soorten en maten: rennen, draverijen, rennen met hindernissen (steeplechase), rennen in de sneeuw, rennen op het strand en draverijen midden op straat. Wereldwijd zijn de rennen (paarden in galop en met een jockey op rug het paard) het populairst. Draverijen zijn een goede tweede. Hierbij zit de pikeur op een karretje (sulky) achter het paard (dat draaft).

wedden op paarden
Draverijen zijn in Nederlands het meest populair

In Nederland zijn de draverijen verreweg het meest favoriet. In ons land wordt op twee manieren draverijen georganiseerd: de langebaan en de kortebaan. De langebaan zijn permanente drafbanen waar meerdere malen per jaar geracet wordt. Voorbeelden van een langebaan zijn Duindigt en Wolvega. De kortebaan is een kleine, eenmalige drafbaan. Meestal vinden kortebaandraverijen plaats midden in het dorp.

Wedden op paarden: de basis

Voordat je een weddenschap op een paardenrace doet is het belangrijk om de basis van de paardensport te begrijpen. Een paardenrace is een wedstrijd tussen twee of meer paarden, waarbij het eerste paard dat over de finish komt tot winnaar wordt uitgeroepen. Races variëren in lengte. Sommige races zijn zo kort als 1.000 meter, terwijl andere 7 kilometer lang zijn. Dus juich niet te vroeg. Bij sommige races moeten de paarden meerdere rondjes lopen.

Bij het wedden op paardenraces voorspel je in wezen welk paard de race wint of welke paarden bij de eerste twee, drie of vier eindigen. Je merkt het al, er zijn veel verschillende soorten weddenschappen die je kunt afsluiten. Elke bet heeft zijn eigen kansen en potentiële uitbetalingen. Hieronder enkele van de meest voorkomende soorten weddenschappen.

Winnend weddenschap

De meest eenvoudige weddenschap op paardenraces is de Winnend weddenschap. Met een win-weddenschap wed je simpelweg op welk paard de race zal winnen. Als je gekozen paard als eerste binnenkomt, win je je weddenschap. Als je paard echter op een andere plaats eindigt, verlies je je weddenschap.

Plaats weddenschap

Een Plaats weddenschap is vergelijkbaar met een Winnend weddenschap, maar met iets lagere odds. Met een Plaats weddenschap wed je op welk paard op de eerste, tweede of derde plaats zal eindigen. Als je gekozen paard op één van deze plaatsen eindigt, win je je weddenschap.

Koppel weddenschap

Een Koppel weddenschap is iets uitdagender dan een Winnend of een Plaats weddenschap. Met een Koppel weddenschap wed je op welke twee paarden op de eerste en tweede plaats zullen eindigen. De volgorde is hierbij niet van belang. Koppel weddenschappen leveren meer op dan Winnend of Plaats weddenschappen, maar is ook lastiger te voorspellen.

Duo weddenschap

Een Duo weddenschap is iets uitdagender dan een Winnend, Plaats of Koppel weddenschap. Met een Duo weddenschap wed je op welke twee paarden op de eerste en tweede plaats zullen eindigen. Let op:  in de juiste volgorde. Dit betekent dat je niet alleen de juiste twee paarden moet kiezen, maar ook hun volgorde van finishen moet voorspellen. Duo weddenschappen hebben hogere potentiële uitbetalingen dan Winnend, Plaats of Koppel weddenschappen, maar ze zijn ook moeilijker te winnen.

Trio weddenschap

Een Trio weddenschap is nog uitdagender dan een Duo weddenschap. Met een Trio weddenschap wed je op welke drie paarden op de eerste, tweede en derde plaats zullen eindigen, in de juiste volgorde. Dit betekent dat je de juiste drie paarden precies in volgorde de finish moeten passeren. Trio weddenschappen hebben een nog hogere potentiële uitbetaling dan exacta weddenschappen, maar ze zijn ook veel moeilijker te winnen.

Kwartet weddenschap

Een Kwartet weddenschap is het meest uitdagende type paardenrace weddenschap. Met een Kwartet weddenschap wed je op welke vier paarden op de eerste, tweede, derde en vierde plaats zullen eindigen, in de juiste volgorde. Dit betekent dat je de juiste vier paarden moet kiezen, in de juiste volgorde. Kwartet weddenschappen hebben de hoogste potentiële uitbetalingen, maar ze zijn ook het moeilijkst om te winnen.

Heb ik verstand van paardenraces nodig?

De veronderstelling dat verstand van paarden een absolute must is bij het wedden op paarden is een groot misverstand. De informatievoorziening is zo groot – en volledig – dat elke wedder een gelijke kans heeft. Je kan online zeer veel (gratis) informatie vinden over de races. Op de meeste goksites kun je gratis voorbeschouwingen lezen van vrijwel alle races. Tot in detail worden de races van informatie voorzien. Deze details worden weergegeven op de zogeheten racecard. Hier staan onder andere de naam van het paard, de jockey, de trainer, de prestaties uit het verleden (belangrijk!), het gewicht dat het paard moet dragen etc. etc.

Wat is een quotering?

De beste raadgever voor het vinden van de winnaar van een paardenrace is zonder enige twijfel de quotering. De quotering – ook wel odds genoemd – reflecteert de kans van de deelnemende paarden. Hoe lager de quotering, hoe meer kans het paard wordt toegedicht. Hoe hoger de quotering, hoe kleiner de kans op een overwinning. Het mooie is dat de quotering een weergave zijn van alle weddenschappen die reeds gedaan zijn. Kortom, alle andere wedders geven jou de meest waardevolle informatie: welk paard heeft in de ogen van alle wedders de meest kans om te winnen?

Tips om te winnen met wedden op paarden

Nu je de basis van het wedden op paardenraces begrijpt, is het tijd om wat tips te bekijken te winnen met paardenraces. 

Tip 1: doe je onderzoek

Voordat je een weddenschap plaatst, is het belangrijk om je onderzoek te doen. Onderzoek bijvoorbeeld de paarden en jockeys die deelnemen aan de race. Maar ook de baancondities en het weer kunnen van invloed zijn. Zoek naar voorbeschouwingen die je op internet veelal graties kan vinden. Experts geven jou advies welke paarden – waarschijnlijk – het beste zullen presteren in de race. 

Tip 2: kijk naar de odds (quoteringen)

De odds voor elk paard worden vóór de race vermeld en het is belangrijk om deze odds in overweging te nemen bij het plaatsen van je weddenschappen. Houd in gedachten dat de quoteringen worden bepaald door het bedrag dat is ingezet op elk paard. Dus een paard met de laagste odds wordt over het algemeen beschouwd als favoriet. In feite hetzelfde als bij wedden op een voetbalwedstrijd. Inzetten op een outsider (paard met hele hoge odds) kan echter ook leiden tot grote uitbetalingen als het paard wint. De keus is aan jou!

Tip 3: stel een budget vast

Het is gemakkelijk om je te laten meeslepen door de opwinding van wedden op paarden. Des te meer reden om van tevoren een budget vast te stellen voordat je een weddenschap plaatst. Bepaal hoeveel geld je je kunt veroorloven om te verliezen, en houd je aan dat bedrag. Zet nooit meer in dan je je kunt veroorloven te verliezen.

Tip 4: wed niet op elke race

Hoewel het verleidelijk kan zijn om op elke race te wedden, is het belangrijk om selectief te zijn in de races waarop je wedt. Kies races waar je vertrouwen in hebt. Goed onderzoek geeft je een betere kans te  om te winnen. De Nederlandse bookmakers zoals ZEturf en bet365 bieden dagelijks meer dan 100 races aan. Het heeft geen zin om op al deze races te wedden. 

Tip 5: bekijk de race

De voornaamste reden waarom wedden op paarden zo leuk is? Direct kijken naar de live race. Kijken naar de race kijken kan net zo spannend zijn als erop wedden, en het is ook een goede manier om meer over de sport te leren. Let op de paarden en jockeys, en probeer de uitkomst van de race te voorspellen. Dus kijk gerust een middagje paardenraces om er van te leren!

Conclusie

Wedden op paardenraces is een leuke en spannende manier zijn om van de (paarden)sport te genieten, maar het is belangrijk om het verantwoord te doen. Door de verschillende soorten weddenschappen te begrijpen, je onderzoek te doen en een budget in te stellen, kun je je kansen vergroten om succesvol te zijn. Denk eraan alleen in te zetten wat je je kan veroorloven te verliezen, en geniet vooral van de spanning van de paardenrace.

Phone Number Validation