De Tour de France 2022 begint op vrijdag 1 juli in Denemarken. In Kopenhagen om precies te zijn. De Tour eindigt – op zondag 24 juli – vertrouwd op de Champs Elysees in Parijs. Met andere woorden drie weken lang wielerplezier. Voor de televisie en bij de bookmaker. Want tegenwoordig kan er ingezet worden bij diverse Nederlandse bookmaker op de mooiste wielerwedstrijd ter wereld.
Het parcours
De eerste drie etappes vinden plaats in Denemarken. De Tour de France 2022 begint met een tijdrit in Kopenhagen van 13 kilometer. Daarna volgen er nog een 2 etappes op de eilanden Seeland, Funen en op het vasteland Jutland. Na de 3e etappe volgt een verplaatsing naar Frankrijk, voor de renners is dit direct de eerste rustdag.
De eerste volle week in Frankrijk is vooral heuvelachtig. Echt vlak wordt het nergens in het noorden. Na een korte uitstap in België, krijgen de renners op 8 juli 2022 de eerste serieuze aankomst bergop: Planches de Belle Filles in de Vogezen. De karavaan trekt vervolgens richting Zwitserland met in etappe 9 weer een flinke bergrit. Na rit 9 volgt de tweede rustdag.
De Alpen
Na de rustdag in Morzine wacht het peloton drie lastige ritten door de Alpen. Etappe 11 zou wel eens de Koninginnenrit blijken te zijn. In deze enorm lastige rit krijgt het peloton de Col du Telegraphe, de Col du Galibier en tenslotte de Col du Granon (aankomst bergop) voor de kiezen. Op Quatorze Julliet, de Franse feestdag, wacht de machtige Alpe d’Huez. Voordat de “Nederlandse” berg wordt bereikt moeten de renners wederom de Col de Galibier opklimmen. Na de bergen volgen tot aan de 3e rustdag nog twee etappes door het Centraal Massief alvorens de Pyreneeën opdoemen.
Slotweek
In de slotweek staan een aantal heerlijke bergetappes in de Pyreneeën op het menu, waarvan twee aankomsten bergop. De eerste aankomst bergop is in etappe 17. De renners finishen op het vliegveld van Peyragudes. De laatste kilometer gaat aan 13%. De andere aankomst bergop is boven op Hautacam, een klassieke berg. Na een vlak intermezzo naar Cahors volgt op 23 juli de beslissing: de tijdrit van 40 kilometer. De rit tegen de klok is redelijk heuvelachtig, met name aan het eind wanneer er twee colletjes in het parcours zijn opgenomen. Kortom, de Tour kan in de tijdrit beslist worden. De laatste etappe voert het overgebleven peloton traditiegetrouw naar de Champs-Elysées in Parijs.
De Tour de France 2022 in een notendop:
- 328 kilometer in 21 etappes
- Twee tijdritten (13 km en 40 km)
- Zes vlakke etappes (waarvan een over de kasseien)
- Zes heuvel etappes
- Zeven berg etappes (waarvan vijf aankomsten bergop)
- Drie rustdagen
Wedden op de Tour de France 2022 – winnaar Gele trui
Het selectieve parcours met veel aankomsten bergop en twee tijdritten maakt de Tour de France 2022 ideaal voor een alleskunner. En dan schieten direct twee namen te binnen. De strijd om de gele trui is – op papier – dan ook op voorhand een tweestrijd tussen Tadej Pogačar en Primoz Roglic. Maar Jonas Vingegaard liet in de Dauphiné van begin juni zien in topvorm te verkeren. De wedmarkt denkt er niet anders over. Er staan slechts drie renners onder een tientje, alhoewel Pogačar de absolute favoriet is gemaakt bij de bookmakers. De alleskunner uit Slovenië steeg tot op heden in elke Tour de France waaraan hij meedeed boven zichzelf uit. In de edities van 2020 (zijn eerste Tour) en 2021 stond er geen maat op Tadej.
Naast de drie grote kanshebbers zijn er enkele andere allrounders die zeker een rol van betekenis kunnen spelen. Andere kanshebbers op de eindoverwinning zijn Daniel Martinez, Alexander Vlasov, Geraint Thomas, Enric Mas en Adam Yates.
De “Gele trui” odds van de Nederlandse bookmakers
update 28 juni 2022
Betcity en Jacks hebben dezelfde odds leverancier
Wedden op de Tour de France 2022 – winnaar Groene trui
Het is zeker geen “vlakke” Tour dit jaar. Gelukkig blijft er nog genoeg te sprinten over voor de Jerommekes van het peleton. Naast de sprints om de etappewinst kent elke etappe ook weer de gebruikelijke tussensprints, waar veel punten klaarliggen voor de Groene trui.
update 28 juni 2022
De ploeg van Jumbo-Visma heeft al aangekondigd dat Wout van Aert deze Tour volledig zijn eigen gang mag gaan op jacht naar de Groene trui. De kans dat van Aert een sprint laat lopen is zeer klein. Een topfavoriet voor Groen dus. Andere favorieten voor het groen zijn good old Peter Sagan, Fabio Jakobsen en Jasper Philipsen. En wat gaat Mathieu doen?
Winnaars groene trui Tour de France laatste 10 jaar:
- 2012 Peter Sagan
- 2013 Peter Sagan
- 2014 Peter Sagan
- 2015 Peter Sagan
- 2016 Peter Sagan
- 2017 Michael Matthews
- 2018 Peter Sagan
- 2019 Peter Sagan
- 2020 Sam Bennett
- 2021 Mark Cavendish
Wedden op de Tour de France 2022 – winnaar Bollentrui
Het vinden van de winnaar van het bergklassement is geen gemakkelijke opgave. De bollentrui gaat 9 van de 10 keer naar een renner die je niet van tevoren hebt ingevuld op jouw lijstje kanshebbers. En gelet op het lijstje winnaars van de “bollen” in de afgelopen tien edities is het geen gekke gedacht om één van de klassementsrenners te kiezen als jouw weddenschap.
update 28 juni 2022
Winnaars bergklassement Tour de France laatste 10 jaar:
- 2012 Thomas Voeckler
- 2013 Nairo Quintana
- 2014 Rafał Majka
- 2015 Chris Froome
- 2016 Rafał Majka
- 2017 Warren Barguil
- 2018 Julian Alaphilippe
- 2019 Romain Bardet
- 2020 Tadej Pogačar
- 2021 Tadej Pogačar
Wedden Tour de France 2022 – de bets
Je kan inzetten op verschillende soorten weddenschappen met betrekking op de Tour de France 2022. Sommige hebben betrekking op het algemeen klassement en de diverse sub klassementen zoals de groene trui. Andere bets zijn geënt op de individuele etappes. Je kan in ieder geval verzekerd zijn van het feit dat de Nederlandse online bookmakers flink zullen uitpakken tijdens de drie weken van de Tour de France.
Hieronder leggen we de meest voorkomende weddenschappen uit.
Outright bet
De outright weddenschap kom je tegen bij zowel de bets voor de klassementen als voor de etappes. Bij outright moet je voorspellen welke renner wint. Dat kan dus de etappe zijn, maar ook bijvoorbeeld de eindwinnaar (gele trui) of de winnaar van de Groene trui.
Het voorspellen van de eindwinnaar is over het algemeen eenvoudiger dan het voorspellen van de etappewinnaar. De winnaar van de Gele trui in Parijs is een weddenschap die over drie weken wordt uitgesmeerd. Pogacar kan dus bijvoorbeeld ook met een complete offday nog altijd de Tour winnen. Een etappe is veel meer een momentopname. Bij een bergetappe kan zomaar een vluchter winnen. En dan is het maar de vraag of jij precies goed hebt gegokt. Bij het voorspellen van de etappewinnaar krijg je over het algemeen wel aantrekkelijke odds. Hoe moeilijker de voorspelling, hoe groter de eventuele opbrengst.
H2H bet
De H2H bet is een afkorting van Head to Head. Met andere woorden, welke van de twee renners eindigt voor de andere in de etappe of eindklassement. Dit is een leuke bet als je de hele middag voor de tv zit. De bookmaker schotelt je wedproposities voor van twee – meestal aan elkaar gewaagde – renners. Aan jou de taak je inzicht te gebruiken. Welke renner is in vorm en heeft wellicht in de pers laten vallen ten aanval te trekken.
Bij H2H kan het natuurlijk voorkomen dat één of beide van de renners uit de bet de finish niet halen. Check in dit geval de regels van de bookmaker. Dit voorkomt teleurstellingen.
Groep betting
Een klein aantal bookmakers heeft ook groep betting in het assortiment. Dit is vergelijkbaar met H2H. Met groep betting moet je echter de beste renner (van de etappe of eindklassement) uit een groep van 4 renners kiezen. Moeilijker dus dan H2H maar wel met hogere odds.
Odds boost
De Nederlandse online bookmakers vallen de laatste tijd over elkaar heen met odds boosts, ook wel super odds of bet boost genoemd. Dit zijn promotionele lokkertjes voor jou als wedder. Bijvoorbeeld: Pogacar wint de Tour: was 1,50 –> nu 1,80.
Over het algemeen zijn odds boosts aantrekkelijke weddenschappen. Het voorbeeld hierboven is een prima wedpropositie. Pogacar is groot favoriet om de Tour de France te winnen, je krijgt nu nog betere odds. Niks mis mee. Maar er zijn ook voorbeelden van odds boosts die dusdanig vergezocht zijn dat het spelen van zo’n bet vrijwel zinloos is. Je herkent deze oddsboosts aan hele hoge odds. Bijvoorbeeld: Wout Poels wint het algemeen bergklassement en eindigt in de top 10 van het algemeen klassement: was 21,50 –> nu 35,00. De kans dat Poels het bergklassement wint is weliswaar aanwezig, maar hij is één van de pakweg 20 renners die op voorhand kans maken. De kans dat Poels in de top 10 eindigt is zeer klein, gelet op zijn uitslagen uit het verleden.
Tourpoules
Naast het regulier wedden op de Tour de France 2022 kan je in Nederland natuurlijk ook eindeloos meedoen aan de Tourpoules. Deze zeer vermakelijk tak van wedden (in de meeste gevallen valt er wat te winnen, zelfs zonder inleg) bevelen wij van harte aan. NL Kansspel schreef eerder uitgebreid over het fenomeen Tourpoules.