Wedden op paarden

Wat is wedden op paarden?

Wedden op paarden is een unieke combinatie van live sport en gokken. Het wedelement maakt het kijken naar een paardenrace nog spannender! Eerlijkheidshalve gaat paardensport en wedden dusdanig hand in hand dat het beleven van een paardenrace zonder een weddenschap een stuk minder leuk is!

De eerste weddenschap op een paardenrace vond plaats in 1780! Deze speciale gebeurtenis bleek naderhand van grote betekenis. De race in 1780 werd vernoemd naar Edward Smith-Stanley, oftewel de 12e Graaf van Derby. Kortom, de Derby was geboren. Vandaag de dag worden in verschillende landen nog steeds races georganiseerd die de naam Derby dragen. Ook in Nederland!

Hoe kan ik wedden op paarden?

Fixed odds

De “traditionele” Engelse bookmaker met zijn fixed odds

Wedden op paardenraces kan op verschillende manieren: via de zogeheten totalisator methode, via vaste quoteringen (fixed odds) of via een betting exchange. Deze keuze geeft jou als wedder in principe drie mooie opties. Elke optie heeft zijn eigen voor- en nadelen. Momenteel kan je in Nederland alleen via de totalisatormethode wedden op paarden. In 2021 zullen naar verwachting ook de twee andere wedmethodes worden aangeboden.

Welke soorten paardenraces zijn er?

De paardenraces zelf vind je in alle soorten en maten: rennen, draverijen, rennen met hindernissen (steeplechase), rennen in de sneeuw, rennen op het strand en draverijen midden op straat. Wereldwijd zijn de rennen (paarden in galop en met een jockey op rug het paard) het populairst. Draverijen zijn een goede tweede. Hierbij zit de pikeur op een karretje (sulky) achter het paard (dat draaft).

Draverij

Draverijen zijn in Nederlands het meest populair

In Nederland zijn de draverijen verreweg het meest favoriet. In ons land wordt op twee manieren draverijen georganiseerd: de langebaan en de kortebaan. De langebaan zijn permanente drafbanen waar meerdere malen per jaar geracet wordt. Voorbeelden van een langebaan zijn Duindigt en Wolvega. De kortebaan is een kleine, eenmalige drafbaan. Meestal vinden kortebaandraverijen plaats midden in het dorp.

Waar kan ik in Nederland wedden op paarden?

Online wedden op paarden kan in Nederland alleen via Runnerz. Dit bedrijf is de enige legale vergunninghouder en biedt elke dag een zeer ruim aanbod van totalisator weddenschappen op paardenraces aan. Vanaf het middaguur tot in de kleine uurtjes kan je bij Runnerz wedden op paardenraces uit de gehele wereld. Alle races zijn via een livestream gratis te volgen.

Runnerz.nl - wedden op paarden - €10 welkomstbonus!

Heb ik verstand van paardenraces nodig?

De veronderstelling dat verstand van paarden een absolute must is bij het wedden op paarden is een groot misverstand. De informatievoorziening is zo groot – en volledig – dat elke wedder een gelijke kans heeft. Je kan online zeer veel (gratis) informatie vinden over de races. Op de site van Runnerz kan je gratis voorbeschouwingen lezen van vrijwel alle races. Tot in detail worden de races van informatie voorzien. Deze details worden weergegeven op de zogeheten racecard. Hier staan onder andere de naam van het paard, de jockey, de trainer, de prestaties uit het verleden (belangrijk!), het gewicht dat het paard moet dragen etc. etc.

Wat is een quotering?

De beste raadgever voor het vinden van de winnaar van een paardenrace is zonder enige twijfel de quotering. De quotering – ook wel odds genoemd – reflecteert de kans van de deelnemende paarden. Hoe lager de quotering, hoe meer kans het paard wordt toegedicht. Hoe hoger de quotering, hoe kleiner de kans op een overwinning. Het mooie is dat de quotering een weergave zijn van alle weddenschappen die reeds gedaan zijn. Kortom, alle andere wedders geven jou de meest waardevolle informatie: welk paard heeft in de ogen van alle wedders de meest kans om te winnen?

Zin om eens een wedje op een paardenrace te doen? Meld je dan aan bij Runnerz via onderstaande aanbieding. Je krijgt dan 25 euro gratis om mee te wedden!

Runnerz.nl - wedden op paarden - €10 welkomstbonus!