Wet op de Kansspelen

Nederlandse vergunninghouders

De Nederlandse wetgeving op het gebied van wedden en gokken is terug te vinden in de Wet op de Kansspelen. In deze wet uit 1964(!) staat het huidige beleid van de overheid beschreven. Of liever gezegd stond het beleid van de overheid. Want de Wet op de Kansspelen is na 57 jaar eindelijk voorzien van een broodnodige update.

Het beleid van de oorspronkelijke wetgeving was vooral gebaseerd op monopolievergunningen. De wetgeving uit 1964 richt zich uitsluitend op elk aspect van offline kansspelen. De loterijen, casino, wedden op sport en wedden op paarden hebben allemaal een eigen monopolist. Het wedden op paarden wordt in Nederland bijvoorbeeld georganiseerd door ZEturf. De sportwedstrijden zijn daarentegen in handen van Toto.

Nieuw hoofdstuk Wet op de Kansspelen

Echter, sinds 1 april 2021 is de Wet op de Kansspelen uitgebreid met een nieuw hoofdstuk: online gokken. De wet Kansspelen op Afstand zorgt ervoor dat in Nederland ook online kansspelen worden aangeboden aan de consument. Zodoende is er nu voor zowel offline als online alles geregeld. Met andere woorden: je kan nu gokken op een voetbalwedstrijd bij de sigarenboer en je kan diezelfde wedstrijd ook spelen via internet.

Er is een groot verschil tussen beide bovengenoemde wetten. De Wet op de Kansspelen wijst monopolies toe, en de Wet Kansspelen op Afstand biedt juist de kans aan zoveel mogelijke gokbedrijven een vergunning aan te vragen en exploiteren.

Kansspelbelasting

Nederland heeft ook een specifieke gokbelasting: de kansspelbelasting. Momenteel bedraagt de kansspelbelasting 29% over winsten hoger dan 449 euro. Wanneer de nieuwe online kansspelwet aangenomen wordt door het parlement zal ook de kansspelbelasting worden aangepast. Deelnemers aan online kansspelen hoeven dan geen kansspelbelasting meer te betalen aan de belastingdienst.

De Kansspelautoriteit (KSA) heeft als taak de vergunninghouders in Nederland te controleren. Zowel de offline als de online gokaanbieders. De KSA moet verder zorgdragen voor een strenge handhaving van de wet- en regelgeving. Tenslotte is het beschermen van consumenten tegen kansspelverslaving ook een kerntaak van de toezichthouder.

Phone Number Validation