Wetgeving

De Nederlandse wetgeving op het gebied van wedden en gokken is terug te vinden in de Wet op de Kansspelen. In deze wet uit 1964 (!) staat het huidige beleid van de overheid beschreven. Momenteel kent Nederland een wetgeving die is gebaseerd op monopolievergunningen. Elk aspect van kansspelen (loterijen, casino, wedden op sport en wedden op paarden) heeft zijn eigen monopolist. Het wedden op paarden wordt in Nederland georganiseerd door Runnerz.

Nederland heeft ook een specifieke gokbelasting: de kansspelbelasting. Momenteel bedraagt de kansspelbelasting 29% over winsten hoger dan 449 euro. Wanneer de nieuwe online kansspelwet aangenomen wordt door het parlement zal ook de kansspelbelasting worden aangepast. Deelnemers aan online kansspelen hoeven dan geen kansspelbelasting meer te betalen.

De Kansspelautoriteit (KSA) heeft als taak de vergunninghouders in Nederland te controleren. De KSA moet verder zorgdragen voor een strenge handhaving van de wet- en regelgeving. Tenslotte is het beschermen van consumenten tegen kansspelverslaving ook een kerntaak van de toezichthouder.