De Staatsloterij – onderdeel van Nederlandse Loterij – heeft een zware klap moeten incasseren. Het gerechtshof in Den Bosch heeft deze week uitspraak gedaan in een hoger beroepzaak die een oud-deelnemer aan de Staatsloterij had aangespannen vanwege misleidende reclames over de winkansen van de loterij.

De loterijspeler ondernam een gang naar de rechtbank nadat de Hoge Raad in 2015 besliste dat de Staatsloterij tussen 2000 en 2008 misleidende communicatie naar haar klanten had gedaan over de winkansen. De Hoge Raad besliste in haar uitspraak dat in bovengenoemde periode minder mensen een lot hadden gekocht als dat niet het geval was. Eerder ving de loterijspeler in kwestie bot bij de rechtbank van Maastricht. 

Het hof dacht er echter anders over. Het gerechtshof acht het aannemelijk dat de man de Staatsloten niet had gekocht als de Staatsloterij wel de juiste informatie had gedeeld. De oud-deelnemer moet van het hof het aankoopbedrag van zijn loten terugkrijgen, evenals de proceskosten. Alles bij elkaar een slordige 8.000 euro. Een bedrag waar de Nederlandse Loterij niet wakker van zal liggen.

Het feit dat deze uitspraak een precedent kan scheppen voor een flink aantal schadeclaims levert het loterijbedrijf uit Rijswijk ongetwijfeld wel hoofdpijn op. Net nu het gebakkelei met de stichting Loterijverlies over hetzelfde onderwerp de luwte had opgezocht.

De Nederlandse Loterij, waar zoals gezegd Staatsloterij onder valt, was niet blij met de uitspraak. “We vinden het onbegrijpelijk. We gaan de uitspraak eerst bestuderen, daarna kijken we voor vervolgacties”, aldus woordvoerder Sander van de Vooren in het AD